VNG: open brief en oproep aan kabinet over tekorten jeugdzorg en GGZ

08-05-2019 - Frans Bruijns - GVPQ - Content- en webbeheerder - 60 views

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) plaatst vandaag (8 mei) een open brief aan de inwoners van Nederland in het AD en vrijwel alle regionale dagbladen over de tekorten in de jeugdzorg en de GGZ en doet een oproep aan het kabinet.
 
VNG-voorzitter Jan van Zanen en vice-voorzitter Hubert Bruls schrijven onder meer in deze  open brief over jeugdzorg en GGZ aan de inwoners van alle gemeenten:
 
Naast een toename van jongeren in de jeugdzorg, is meer zorg nodig voor mensen met psychische problemen. Dit leidt bij gemeenten, door gebrek aan financiële compensatie door het Rijk, tot forse tekorten. Met alle gevolgen van dien: wachtlijsten, bezuinigingen, uitgesteld onderhoud, enzovoort.
 
Als het kabinet niet bereid is om gemeenten voldoende tegemoet te komen, is het de vraag of wij onze inwoners kunnen geven waar zij recht op hebben. In uw belang moeten wij dan serieus overwegen of wij de gedecentraliseerde taken weer bij het Rijk terugleggen. Dat zullen we nooit zomaar doen, we willen onze jeugd niet in de steek laten.
 
Oproep aan het kabinet
Verder zegt de VNG in haar oproep aan het kabinet:
 
De huidige maatschappelijke opgaven vragen om een gezamenlijke aanpak, van één overheid. De Nederlandse gemeenten roepen het kabinet dan ook op de mensen die wat extra hulp nodig hebben niet in de kou te laten staan. Het kabinet vragen wij de handschoen op te pakken en ons voldoende middelen te geven om onze inwoners te helpen.
 
Zie ook bericht op website VNG of artikel in het AD.